Jan Maliepaard

Jan Maliepaard

In memoriam: Mijn allerliefste Ilse

Op vrijdag 23 Januari 2015 is mijn allerliefste vrouw Ilse komen te overlijden. Ilse was sedert november 2013 ziek door alvleesklierkanker. Ze was mijn grote liefde, mijn soulmate en muze. Een grote wens van Ilse was om het schilderij ‘Dorothea Lange’s Countrystore REVISED’, waar ik in Januari 2013 aan ben begonnen, nog af te zien.  Mijn streven was om het werk eind december 2014 af te ronden maar door haar ziekte en pijn waren er periodes dat ik het helemaal niet kon opbrengen om te schilderen, waardoor er op nieuwjaarsdag nog zeker 100 uur aan het schilderij gewerkt moest worden voordat het klaar zou zijn. Een van de laatste onderdelen was onze stoere Kaninchen Ruwhaarteckel Boris, die enkele jaren geleden in onze achtertuin door een vos is aangevallen en gedood. Onze teckels waren als kinderen voor Ilse, die daar dan ook zeer veel weet van had. Ik had haar beloofd om Boris nog een keer te schilderen maar omdat ik een mensenschilder ben en dan ook nog nooit een dier had geschilderd, heb ik dat lange tijd voor me uitgeschoven.

Omdat ik haar wens heel erg graag wilde vervullen ben ik, gezeten naast haar ziekbed en soms overmand door emotie, vanaf begin januari als een razende gaan schilderen. Het leek alsof ik vleugels had gekregen: Alles was in één keer raak en ook Boris stond binnen enkele uren op papier. Ilse vond hem prachtig en als twee druppels water.  Slechts vijf dagen voor haar overlijden heb ik het schilderij kunnen afronden.

Als een blijvend eerbetoon aan deze bijzondere vrouw wil ik dit werk aan Ilse opdragen.

De titel van het schilderij zal daarom gaan luiden:

DOROTHEA LANGE’S COUNTRY STORE REVISED FOR ILSE

Om het bijzondere karakter van het werk te onderstrepen zal er door de gerenommeerde kunstdrukker Marcel Salomé van ‘Re-Art Fine Printing and Editions’ een topkwaliteit  Certified Art Giclée kunstdruk van gemaakt worden in de zeer beperkte oplage van slechts zestien exemplaren. Het origineel zal nooit verkocht worden maar op een prominente plaats in mijn woonkamer komen te hangen.

Jan Maliepaard

4 Comments for : In memoriam: Mijn allerliefste Ilse
  • Mp
  • januari 29, 2015
  Beantwoorden

  Waar vinden wij nog een oprecht luisterend oor … zal je missen lieve Ils.

  • René
  • januari 29, 2015
  Beantwoorden

  Wat een prachtig eerbetoon aan je muze, Jan, en wat een imponerende ontstaansgeschiedenis van je schilderij. Een daad van liefde. Is het werk in kwestie straks ook op de site te zien? Tot gauw. Abkoudelijks, Rene

  • Eef
  • januari 30, 2015
  Beantwoorden

  Wat fijn dat Ilse het prachtige schilderij met Boris erop nog heeft kunnen zien en beleven

  • Chris en Loes
  • januari 30, 2015
  Beantwoorden

  Je naam staat in ons hart geschreven
  Het einde kwam veel te gauw
  Maar in gedachten blijft steeds leven
  Je liefde, zorgzaamheid en trouw

Leave a Comment