Jan Maliepaard

Jan Maliepaard

Techniek Jan Maliepaard

EJ

Wegens een allergie voor aardoliedestillaten is Jan met plakkaatverf ofwel gouache gaan werken. Niet gehinderd door enige materiaalkennis begon hij te experimenteren met dit materiaal en ontwikkelde daarbij een geheel eigen schildertechniek, waarbij met de allerfijnste penselen semi-transparante lagen op een dekkende middentoon worden aangebracht. Belijning wordt na droging vaak weer nat gemaakt om deze een fractie te laten vervloeien. Zijn minutieuze en zeer arbeidsintensieve techniek resulteert in een groot scala aan nuances, in een stijl die veel doet denken aan oude foto’s.

Meters maken is er overigens niet bij: Aan een gouache schilderij met het formaat van 20 x 30 cm werkt Jan gemiddeld 2 maanden. Doordat de schilderijen zo gedetailleerd zijn, kunnen er haarscherpe Giclée kunstdrukken van gemaakt worden in een verbazingwekkend groot formaat.

Artfair AlkmaarVan dit principe heeft Jan al diverse malen gebruik gemaakt door een schilderij ten grootte van een A4tje te laten afdrukken op een canvasdoek van 80 x 120 cm of groter en op deze kunstdruk verder te schilderen, waarmee een unieke variant op het oorspronkelijke werk is gemaakt. Deze door Jan bedachte werkwijze wordt inmiddels door verschillende kunstenaars toegepast.