Techniek Jan Maliepaard

Mijn gouache schilderijen zijn soms niet groter dan een A4 tje.  Het is voorgekomen dat ik aan een schilderij van dit formaat 2 maanden heb gewerkt. Meters maken is er dus niet bij.....

Van de nood een deugd....

Wegens een allergie voor aardoliedestillaten ben ik ooit met plakkaatverf ofwel Gouache gaan werken. Niet gehinderd door enige materiaalkennis ben ik gaan experimenteren met dit materiaal. Uiteindelijk ontwikkelde ik daarbij een geheel eigen schildertechniek, waarbij ik met de allerfijnste penselen semi-transparante lagen op een dekkende middentoon aanbreng. Belijning wordt na droging vaak weer nat gemaakt om deze een fractie te laten vervloeien. Deze minutieuze en zeer arbeidsintensieve techniek resulteert in een groot scala aan nuances, in een stijl die veel doet denken aan oude foto’s.

Over deze techniek schreef Jason Stopa, Execution Editor van New York Artsmagazine:
The rendering in his work is exquisite, reminiscent of contemporary masters like Lucian Freud.  And the monochromatic color scheme also creates a memory effect that is mysterious and intriguing.’

Mixed Media

Van A4-tje naar vierkante meter 

Doordat de schilderijen zo gedetailleerd zijn, kunnen ze met volledig behoud van scherpte en detail enorm vergroot worden. 

Dit gegeven gebruik ik soms voor het maken van Mixed Media schilderijen; Hierbij wordt eerst een groot formaat (Giclée) kunstdruk gemaakt van een schilderij.  Op deze kunstdruk schilder ik dan verder met acrylverf, waarmee dan (als variant op het oorspronkelijke werk) een uniek mixed media schilderij ontstaat.