Jan Maliepaard

Jan Maliepaard

About

 

aan het werk

Jan Maliepaard

Na een succesvolle carrière in de financiële sector verkocht Jan Maliepaard (Haarlem, 1964) in 2008 zijn bedrijf om zich vanaf dat moment te gaan richten op creatieve activiteiten. In dat laatste opzicht is Jan niet makkelijk in een hokje te stoppen. Inmiddels heeft hij als autodidact een aantal unieke projecten gedaan als interieurontwerper, grafisch designer, illustrator, kunstschilder, spelontwerper, muziekproducent en biograaf/schrijver. Jan is in creatief opzicht dus behoorlijk veelzijdig te noemen. Ook zijn oude vakgebied is Jan nog niet geheel uit het oog verloren. Zo heeft hij onlangs een bekende hulpinstantie geholpen met het verzorgen van de belastingaangiften van hun sociaal  kwetsbare cliënten.

Zijn levensmotto is honderd jaar geleden beschreven door Chris van Abkoude in het jeugdboek De Vlegeljaren van Pietje Bell :

een leven met alles wat het leven geven kan…vreugd en leed, genietingen en ontberingen, lachen en tranen en dan … door worstelen tot overwinnen !!’

Kunstschilder

De realistische schilderijen van Jan zijn zonder meer opmerkelijk te noemen. Het werk is gemaakt in een bijzondere, zelf ontwikkelde schildertechniek. De stijl doet denken aan oude foto’s. Over dit werk van Jan schrijft Jason Stopa, in zijn functie als Executive Editor van The New York Artsmagazine;

‘ …..love his  descriptive, technical facility to create beautiful narrative works. The rendering in his work is exquisite, reminiscent of contemporary masters like Lucian Freud.  And the monochromatic color scheme also creates a memory effect that is mysterious and intriguing.’

51dvhlsfhol__sl500_Jan heeft deze bijzondere schilderijen in binnen- en buitenland geëxposeerd, o.a. in Wenen, Londen, New York en Beijing. Zijn werk is gepubliceerd in diverse internationale kunstboeken en tijdschriften, waaronder ‘The New York Arts Magazine’ en de Engels-Duitse uitgave van de ‘Who is Who in Visual Art- Masters of Realistic Imagery

Biograaf en schrijver

afb. 3Jan is ooit gefascineerd geraakt door de auteur Chris van Abkoude (1880-1960) en heeft inmiddels twintig jaar onderzoek achter de rug naar het werk en leven van deze avontuurlijke Nederlands-Amerikaanse schrijver. Naar aanleiding van onderzoek in de Verenigde Staten schreef hij in 2002 samen met René Zwaap de biografische schets De Vader van Pietje Bell.

Voor de filmeditie Pietje Bell van Uitgeverij Kluitman schreef hij destijds ook een kinderversie van dit verhaal. Artikelen over van Abkoude door Jan Maliepaard zijn o.a. verschenen in De Groene Amsterdammer, Het Algemeen Dagblad en de VARA gids. Een portret van Chr. van Abkoude door Jan Maliepaard is opgenomen in de collectie van het Poppenspelmuseum.


Ultimo 2017 verschijnt bij Pepper Books te Alkmaar de complete biografie ‘Dát is Pietje Bell- Het geheime leven van Chris van Abkoude‘ door Jan Maliepaard in samenwerking met de gelauwerde Rotterdamse stadshistoricus Jan Oudenaarden. Ook de omslagillustratie van het boek is gemaakt door Jan Maliepaard.

Met steun van de Gemeente Rotterdam en enkele Rotterdamse fondsen heeft Jan voor deze biografie een muziekproject opgezet, waarbij een aantal liedjes van Chris van Abkoude voor het eerst zijn uitgevoerd. Bekende Rotterdamse artiesten als Frederique Spigt, Joris Lutz, Ester Hart, Peter de Koning e.v.a. hebben hun medewerking verleent aan dit unieke project.

Voorts werkt Jan momenteel aan het schrijven èn illustreren van een populaire versie van deze biografie die ook geschikt is voor kinderen.

Creativist

Hiernaast heeft Jan een grote diversiteit aan kleinschalige creatieve projecten bedacht èn uitgevoerd.  Grote gemene deler is dat het concept of de gebruikte techniek veelal uniek is. Jan houdt niet van het bewandelen van platgetreden paden en maakt zich ook volstrekt niet druk over de vraag of het ‘commerciëel verantwoord’ is er energie in te steken.

Voorbeelden van dergelijke projecten zijn met klittenband op een dun paneel  bevestigde tegels die volgens een wiskundig principe zijn beschilderd en door verplaatsing van de tegels de compositie telkens kan worden veranderd, weerbestendige kunstwerken van ingekerfde en met acrylverf ingewassen staalplamuur op een aluminium paneel,  ontwikkeling van zowel spelconcept, illustratiewerk als de grafische lay-out van een humoristische- en avontuurlijke bordspel, grappig beschilderde chique damespumps (PIMP the PUMPS!), ontwerp van een douchecabine van glas in lood, een tot antieke slingergrammofoon omgebouwde oude vioolkist, ontwerp en uitvoering van een driedimensionale sterrenhemel in een hal enz. enz.

Daarnaast heeft Jan diverse grafische ontwerpen gemaakt voor tentoonstellingen en dergelijke.