Jan Maliepaard

Jan Maliepaard

About

 

aan het werk

Jan Maliepaard

Na een succesvolle carrière in de financiële sector verkocht Jan Maliepaard (Haarlem, 1964) in 2008 zijn goedlopend bedrijf om tijd vrij te maken voor creatieve projecten. In dat laatste opzicht is Jan niet makkelijk in een hokje te stoppen. Inmiddels heeft hij (als autodidact) gewerkt als interieurontwerper, grafisch designer, illustrator, kunstschilder, spelontwerper, muziekproducent en biograaf/schrijver. Jan is in creatief opzicht dus behoorlijk veelzijdig te noemen.

Ook zijn oude vakgebied is Jan nog niet uit het oog verloren. Zo heeft hij een bekende hulpinstantie geholpen met de belastingaangiften van hun sociaal  kwetsbare cliënten en geeft hij nog regelmatig financieel en fiscaal advies.

Zijn motto is honderd jaar geleden beschreven door Chris van Abkoude in het jeugdboek De Vlegeljaren van Pietje Bell :

een leven met alles wat het leven geven kan…vreugd en leed, genietingen en ontberingen, lachen en tranen en dan … doorworstelen tot overwinnen !!’

Kunstschilder

De realistische schilderijen van Jan zijn zonder meer opmerkelijk te noemen. Het werk is gemaakt in een bijzondere, zelf ontwikkelde schildertechniek. De stijl doet denken aan oude foto’s. Over dit werk van Jan schrijft Jason Stopa, in zijn functie als Executive Editor van The New York Artsmagazine;

‘ …..love his  descriptive, technical facility to create beautiful narrative works. The rendering in his work is exquisite, reminiscent of contemporary masters like Lucian Freud.  And the monochromatic color scheme also creates a memory effect that is mysterious and intriguing.’

51dvhlsfhol__sl500_Jan heeft deze bijzondere schilderijen in binnen- en buitenland geëxposeerd, o.a. in Wenen, Londen, New York en Beijing. Zijn werk is gepubliceerd in diverse internationale kunstboeken en tijdschriften, waaronder ‘The New York Arts Magazine’ en de Engels-Duitse uitgave van de ‘Who is Who in Visual Art- Masters of Realistic Imagery

Biograaf en schrijver

afb. 3Jan is ooit gefascineerd geraakt door de auteur Chris van Abkoude (1880-1960) en heeft inmiddels twintig jaar onderzoek achter de rug naar het werk en leven van deze avontuurlijke Nederlands-Amerikaanse schrijver. Naar aanleiding van onderzoek in de Verenigde Staten schreef hij in 2002 samen met René Zwaap de biografische schets De Vader van Pietje Bell.

Voor de filmeditie Pietje Bell van Uitgeverij Kluitman schreef hij destijds ook een kinderversie van dit verhaal. Artikelen over van Abkoude door Jan Maliepaard zijn o.a. verschenen in De Groene Amsterdammer, Het Algemeen Dagblad en de VARA gids. Een portret van Chr. van Abkoude door Jan Maliepaard is opgenomen in de collectie van het Poppenspelmuseum.


Ultimo 2017 verscheen bij Pepper Books te Alkmaar de complete biografie ‘Dát is Pietje Bell- Het geheime leven van Chris van Abkoude‘ door Jan Maliepaard in samenwerking met de gelauwerde Rotterdamse stadshistoricus Jan Oudenaarden. De omslagillustratie van het boek is gemaakt door Jan Maliepaard.

Met steun van de Gemeente Rotterdam en enkele Rotterdamse fondsen heeft Jan voor deze biografie een bijzonder muziekproject opgezet, waarbij een aantal liedjes van Chris van Abkoude voor het eerst zijn uitgevoerd. Bekende Rotterdamse artiesten als Frederique Spigt, Joris Lutz, Ester Hart, Peter de Koning e.v.a. hebben hun medewerking verleent aan dit unieke project. Bij de biografie zit een CD met deze liedjes.

Momenteel werkt Jan aan een kinderboek.

Creativist

Jan heeft een aantal kleinschalige creatieve projecten bedacht èn uitgevoerd.  Grote gemene deler is dat het concept of de gebruikte techniek veelal uniek is. Jan houdt niet van  platgetreden paden en maakt zich ook volstrekt niet druk over de vraag of het ‘commerciëel verantwoord’ is er energie in te steken.

Voorbeelden van dergelijke projecten is ‘Shapetyle ART, met klittenband op een dun paneel  bevestigde tegels die volgens een wiskundig principe zijn beschilderd, waarbij door verplaatsing van de tegels de compositie telkens kan worden veranderd, weerbestendige reliëfwerken van ingewassen staalplamuur op een aluminium paneel,  Spelconcept, illustratiewerk en grafische lay-out van een humoristische- en avontuurlijke bordspel, Beschilderde chique damespumps (PIMP the PUMPS!), ontwerp van een ART DECO Badkamer met o.a. een douchecabine van glas in lood, een tot antieke 78 toeren slingergrammofoon omgebouwde oude vioolkist, ontwerp en uitvoering van een driedimensionale sterrenhemel in een hal enz. enz.

Daarnaast heeft Jan diverse grafische ontwerpen gemaakt voor tentoonstellingen en dergelijke.